donderdag 14 juli 2011

Het kopen van een diamanten sieraad: kooptips en de 4 c's

Een sieraad met echte diamant is het ultieme voorbeeld van schoonheid en luxe. Verloving, huwelijk, vriendschap, liefde, schoonheid. Iedereen heeft zijn of haar eigen redenen om een prachtig sieraad aan te schaffen. Maar waar moet u nu op letten bij het kopen van een kostbaar sieraad?

Omdat het vaak een grote financiële uitgave betreft is het uiteraard handig als u uzelf eerst goed oriënteert. Dit kan onder meer via internet, omdat daar is veel informatie te vinden is over (diamanten)sieraden. Uiteraard kunt u daarnaast ook een fysieke juwelier bezoeken die u van de nodige informatie kan voorzien. Overigens zijn het vaak de beide partners die samen het sieraad uitzoeken en wat is nu makkelijker dan dit te doen vanuit uw eigen omgeving: lees internet.

De laatste jaren is de verkoop van diamanten sieraden via internet flink toegenomen doordat je gemakkelijk en veilig kunt betalen en omdat verkopers via het web altijd een zogenaamde "zichttermijn" aanbieden. U krijgt het betreffende sieraad bijvoorbeeld 14 dagen op zicht en als het u niet bevalt kunt u het (gratis) terugsturen en ontvangt u uw geld terug. De voordelen van het aanschaffen via internet zijn de veel ruimere assortimentskeuze, het gemak van bestellen en retourneren en uiteraard de prijs. Als u uzelf enigzins verdiept in de diamant, dan zult u merken dat de aanschaf via internet ongeveer 25% goedkoper is dan via de gewone juwelier.

Maar waar moet u nu op letten bij aanschaf van een diamanten sieraad? Ten eerste bepaalt u wat voor sieraad u wilt aanschaffen. Dit kan zijn een ring, een collier, oorhangers of oorstekers, een armband of misschien wel een losse diamant als (veilige) belegging. Een mooi en luxe sieraad is in de meeste gevallen gemaakt van witgoud, geelgoud, een combinatie (bicolor) of platinum. In Nederland wordt veelal gewerkt met 14 karaat goud en in België met 18 karaat goud.

Vervolgens wilt u meer weten over de diamant of de diamanten in het sieraad. De kwaliteit wordt vooral bepaald door de zogenaamde 4 c's (Carat, Color, Clarity en Cut).


Carat (gewicht)
Het gewicht of de maat van de steen wordt uitgedrukt in karaat. Eén karaat weegt 0,2 gram en wordt onderverdeeld in 100 punten (of 200 milligram). Deze schaal geeft een heel exact diamantgewicht en wordt afgrond tot twee decimalen, bv. 0.25 karaat of 25 punt. Omdat grotere diamanten minder vaak worden gevonden dan kleinere, is een diamant van 0.80 karaat duurder dan de optelling van 2 diamanten van elk 0.40 karaat.
Een diamant van precies 1,00 karaat is veelal veel duurder dan een, voor het oog dezelfde grote, steen van 0,96 karaat. Bij het aanschaffen van een diamanten sieraad speelt veelal de grote (carat) van de steen een grote rol. De meeste consumenten willen graag een zo groot mogelijke steen, maar daar hangt uiteraard wel een prijskaartje aan.


.05.10.15.20.25.50.751.001.251.501.75
2.002.503.004.005.007.00


Color (kleur)
De kleur van een diamant wordt bepaald door deze onder gestandaardiseerd kunstlicht te vergelijken met ijkstenen, “masterstones” genoemd. Hoe witter de kleur, hoe hoger de prijs. De beoordeling gebeurt meestal visueel ("op het oog"). Tegenwoordig bestaan er ook elektronische beoordelingsmethodes.


DEFGHIJ
exc. white +exc. whiterare white +rare whitewhiteslightly tinted white
KLMN-OP-RS-Z
tinted whitetinted colour

 De kleuren D, E, F en G worden ook wel River of Top Wesselton genoemd.


Clarity (zuiverheid)
Een diamant die volkomen vrij is van interne en externe structuurfouten heeft de hoogste kwaliteit. Want bij een volkomen doorzichtige diamant staat niets de lichtinval in de weg. Zo’n diamant noemt men loepzuiver of “flawless”. Insluitsels en onzuiverheden gaan ten koste van de schoonheid van de steen. Om de zuiverheid te bepalen, bekijkt een expert de diamant met een vergrootglas dat 10x vergroot onder normaal licht.


LC/IFVVS1VVS2VS1VS2
SI1SI2P1P2P3

LC                      :  Loup Clean (loepzuiver)    
VVS1/VVS2       : Very Very Small inclusions
VS1/VS2            : Very Small Inclusions                    
SI1/SI2               : Small Inclusions
P1/P2/P3            : Piqué

Cut (slijpvorm)
De diamant heeft een uitzonderlijk hoge brekingindex. Vandaar dat geslepen diamanten weergaloos schitteren in het licht. Hoe groter het vakmanschap waarmee een diamant geslepen is, hoe groter de schittering. De juiste verhoudingen moeten immers in acht genomen worden en de afwerking moet minutieus gebeuren. Als de steen niet perfect geslepen is, vermindert het lichtspel en heeft de steen een lagere waarde. In tegenstelling tot gewicht, kleur en zuiverheid is hier dus mensenwerk bepalend voor de kwaliteit.


BRILLIANTOVALMARQUISEPEAR
HEARTPRINCESSEMERALD


Koopadvies
Uiteraard speelt uw budget een belangrijke rol bij de aanschaf van een diamanten sieraad. De meeste mensen willen een zo groot mogelijke steen (carat) maar daarbij geldt meestal wel hoe groter de steen hoe hoger de prijs.
Kijkend naar de kleur (color) van de steen dan is het aan te raden om een steen te kiezen in de categorie, D, E of F. Deze stenen zijn vrijwel geheel wit en dat is vaak het mooiste.
De zuiverheid (clarity) van de steen wordt door juweliers vaak als erg belangrijk aangeduid maar ook daar geldt dat hoe minder onzuiverheden hoe hoger de prijs. Omdat onzuiverheden vaak met het blote oog niet te zien zijn adviseer ik vaak om juist hier consessies te doen. Het verschil tussen de kwalificaties loepzuiver (LC),  very (very)small inclusions (VVS1 of 2) en small inclusions (SI1 of SI2) is met het blote oog namelijk niet te zien, in tegenstelling tot de grote en de kleur van de steen.

(Internationaal) erkend certificaat
Meestal geldt dat hoe kleiner de stenen hoe beter de kwaliteit in eerste instantie al is. Een certificaat is in dit geval veelal niet nodig omdat de prijs van het certificaat dan relatief duur is. Bij stenen vanaf 0,40 carat adviseren wij altijd een (internationaal) erkend certificaat (GIA, IDL, IGI of HRD) te vragen waarin alle specificaties van de door u gekochte steen staan opgesomt.

Meer informatie
Voor vragen of informatie kunt u uiteraard altijd onze website bezoeken Dutti Diamond.

2 opmerkingen: